Emmaus Perspectief Blog

De verschillen tussen de commerciële kringloop en non-profit kringloopwinkel in Roermond.

Om het verschil te belichten nemen we 2 kringloopwinkels in Roermond die zich op nog geen 500 meter van elkaar bevinden. Dit omdat ze zich in eenzelfde wijk van Roermond bevinden en de vergelijking dan het meest objectief is. Het zijn beide kringloopwinkels maar hebben toch volledig tegenovergestelde doelen en motieven. In dit artikel vergelijken we daarom de kringloopwinkel van Het Goed en The Social World van Emmaus Perspectief met elkaar.

Het belangrijkste verschil tussen een commerciële kringloop, zoals Het Goed en een non-profit kringloopwinkel Zoals bijvoorbeeld The Social World van Emmaus Perspectief, ligt in het doel en de structuur van de organisatie, evenals hoe ze hun financiën beheren.

Commerciële kringloopwinkel zoals Het Goed: Het hoofddoel van een commerciële kringloopwinkel zoals het Goed in Roermond is winst maken. Ze verkopen tweedehands goederen en streven ernaar om inkomsten te genereren die kunnen worden gebruikt voor bedrijfsgroei, lonen, enzovoort. In dit geval wordt het bedrijf geëxploiteerd door een rijke zakenman en zijn vrouw die ooit marktplaats mee groot maakte en van zijn kapitaal een nog groter kapitaal tracht te maken. De Non-profit kringloopwinkel zoals

The Social World: Het hoofddoel van een non-profit kringloopwinkel is meestal gericht op sociale of milieudoelstellingen. Zo is The Social World in Roermond een kringloop, maar geen bedrijf. Het is een ANBI Stichting die 100% van de winst uitgeeft om onder andere een daklozenopvang te financieren. Ook hebben ze een groot hart voor het milieu en dragen dus bij aan het verminderen van afval, het ondersteunen van sociale programma’s of het creëren van werkgelegenheid voor kwetsbare bevolkingsgroepen.

De Financiën:

Een Commerciële kringloopwinkel als Het Goed: Daarvan gaan de opbrengsten uit de verkoop van goederen hoofdzakelijk naar het bedrijf zelf, om kosten te dekken en winst te genereren voor de eigenaren of investeerders. Die daarvan vooral zelf erg goed leven. Dit wil niet zeggen dat ze nooit naar anderen omzien, maar er is geen vast commitment naar anderen.

De Non-profit kringloopwinkel Als The Social world: Daarvan worden de opbrengsten volledig gebruikt om de missie van de organisatie te ondersteunen. In dit geval is dat het financieren van een dak- men thuislozen opvang, dit 100% zonder overheidssteun en subsidies! Maar hiernaast worden er ook nog eens dieren opgevangen en omgezien naar mensen met een kleine beurs, milieuprojecten of het financieren van andere sociale diensten.

Eigendom en structuur:

De Commerciële kringloopwinkel zoals het Goed: Wordt geleid door particulieren, in dit geval een echtpaar dat miljoenen verdient, heeft met de verkoop van Marktplaats en die daarmee geen genoegen namen, maar nog meer winst nastreven. De organisatiestructuur lijkt vaak op die van andere commerciële ondernemingen.

De Non-profit kringloopwinkel Emmaus Perspectief: Heeft een non-profitstructuur en is eigendom van een ANBI Stichting. Winsten worden teruggeïnvesteerd in het nastreven van de missie van de organisatie. Het is voor een ANBI Stichting verboden om de winsten als persoonlijk belang uit te keren aan de eigenaren, hierdoor zijn donateurs en klanten altijd gegarandeerd dat hun geld altijd op de juiste plaats zal komen.

In beide gevallen kunnen kringloopwinkels tweedehands goederen verkopen en een positieve impact hebben op de gemeenschap, maar het verschil in doelstellingen en financiën bepaalt de aard van de activiteiten en hoe de opbrengsten worden benut. Daarbij is het voor te stellen dat de prijsstelling van de non-profit kringloopwinkel soms anders ligt, dit omdat er daadwerkelijk maatschappelijk en sociaal betrokken doelen behaalt dienen te worden. Deze kosten nu eenmaal geld.

Recente Blog Artikelen

Kringloop Emmaus Perspectief

Armoede bestrijding en menselijke hulp

Armoedebestrijding richt zich vaak op individuele behoeften, aangezien armoede een complex en veelzijdig probleem is dat van persoon tot persoon kan verschillen. Het doel is om mensen in staat te stellen een waardig en zelfvoorzienend leven te leiden door hun specifieke behoeften en uitdagingen aan te pakken. Hier zijn enkele

Lees verder »
doneer aan een kringloop
Kringloop Emmaus Perspectief

Lever een bijdrage aan een kringloop en daarmee aan de maatschappij

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt bijdragen aan het succes en de doelen van een kringloopwinkel. Een stichting als Emmaus Perspectief die volledig zonder overheidssteun werkt is volledig afhankelijk van donaties en bijdragen van bedrijven en personen om haar doelen en missie tot een succes te kunnen volbrengen. Hier

Lees verder »
nl_NLNederlands